“Revalue what we should know to protect our food health” Relations between the elements, actors and knowledge of the socio- ecological systems of Tiraque, which allow the co-construction of policies for the protection of water sources and food sovereignty

Authors

  • Esther Ivonne Rojas Cáceres Universidad Católica Boliviana

DOI:

https://doi.org/10.35319/puntocero.20193920

Keywords:

Citizen Practices, Appropriation, Communication, Co-Construction of Knowledge

Abstract

This work narrates the actions of appropriating and democratizing the communication developed by diverse actors of the Tiraque Cochabamba learning community, as part of an experience of social interaction, to establish lasting links that strengthen the co-construction of knowledge that can only be achieve from the legitimate continuity of the processes; in order to formulate policies for the protection of water sources in the region, which guarantee the food health of the community.

Author Biography

Esther Ivonne Rojas Cáceres, Universidad Católica Boliviana

Boliviana. Titulada en Comunicación social. Investigadora adjunta del Programa IUC VLIR-UOS UCB, en el proyecto de Soberanía Alimentaria. Asistente de la Coordinación Regional de Investigación de la Universidad Católica Boliviana San Pablo, Cochabamba.

References

Bauman Zygmunt. (2000) Modernidad Líquida. Fondo de Cultura Económica. 2da. Ed. Argentina.

Beltrán Luís Ramiro. (2005) La comunicación para el desarrollo de Latinoamérica: un reencuentro de medio siglo. Buenos Aires Argentina.

Cáceres, C. (2004) Sobre el concepto de inclusión. Una revisión de las propuestas de la OMS. Auditio: Revista Electrónica de Audiología, Vol. 2, Nº. 3. Disponible en: http://www.auditio.com/revista/articulo/24.html. 23/4/19. DOI: https://doi.org/10.51445/sja.auditio.vol2.2004.0030

Claros Arispe Edwin. (2011) Modelo Académico de la Universidad Católica Boliviana. Publicaciones UCB La Paz.

De Sousa Santos, Boaventura. (2009) Más allá del pensamiento abismal: de las líneas globales a una ecología del saber. La Paz: Muela del diablo editores.

De Sousa Santos, Boaventura. (2007) La universidad en el siglo XXI. Para una reforma democrática y emancipadora de la universidad. La Paz: Plural editores.

Diaz Bordenave, J. (1985) Comunicación y sociedad. Editorial: Búsqueda, Buenos Aires, Argentina.

Fals Borda, Orlando. (2015) Una sociología sentipensante para América Latina; Antología y presentación, Víctor Manuel Moncayo. México, D. F. Siglo XXI Editores; Buenos Aires. Clacso.

García Canclini, Néstor. (1989) Culturas híbridas: Estrategias para entrar y salir de la modernidad. Grijalbo. Consejo Nacional para la Cultura y las Artes. México DF.

Jacoby, B. (1996) Service-Learning in today´s Higher Education. En B. Jacoby and Associates (Eds.) Service-Learning en Higher Education: Concepts and Practices (pp.3-25). San Francisco, CA: Jossey-Bass.

Howard, J. (2003) Service-Learning Research: Foundational Issues. En S.H. Billig y A. S. Waterman (Eds.), Studyng Service-Learning: Innovations in Education Research Methodology (pp. 112). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Mora David. (2009) Proceso de aprendizaje y enseñanza basado en la investigación. Rev. de Investigación Educativa. v.2 n.2 La Paz. Disponoble en: http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1997-40432009000200002. 13/5/19.

Pregernig Michael. (2006) Science and Public Policy, Volume 33, Issue 6, Pages 445–455. Disponible en: https://doi.org/10.3152/147154306781778867. 3/5/19. DOI: https://doi.org/10.3152/147154306781778867

Rathe, Laura. (2017) La sustentabilidad en los sistemas socio-ecológicos. Utopía y Praxis Latinoamericana, vol. 22, núm. 78, julio-septiembre, p. 65-78. Universidad del Zulia Maracaibo, Venezuela. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/279/27952381006.pdf. 23/9/19.

Rivero, A. (2017) Hacia un estado del arte y un marco conceptual de la soberanía alimentaria. Revista Ciudad Paz-ando, 10.1, 20-32. Disponible en: https://doi.org/10.14483/2422278X.10419. 4/6/19. DOI: https://doi.org/10.14483/2422278X.10419

Rodríguez, G.; Barraza M. y de la Zerda G. (2000) De la Revolución a la Evaluación Universitaria. Cultura, discurso y políticas de educación superior en Bolivia. La Paz: PIEB.

Salazar R. (2011) Servicio-Aprendizaje como propuesta de educación en valores para la Universidad de Bolivia. La Paz: Verbo Divino.

Sojo, Carlos. (2002) La noción de ciudadanía en el debate latinoamericano. Revista de la Cepal No. 76. Dsponible en: https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/10799/1/076025038_es.pdf. 23/8/19. DOI: https://doi.org/10.18356/136cd965-es

Unesco. (2009) Informe de la “Conferencia Mundial sobre la Educación Superior-2009: La nueva dinámica de la Educación Superior y a Investigación para el cambio social y el desarrollo. París.

Velasquez Fabio. Gonzales Esperanza. (2003) ¿Qué ha pasado con la participación ciudadana en Colombia? Fundación Corona.

VLIR USO UCBSP. (2018) Proyecto No. 3. “Promoting Food Sovereignty and Nutritional Innovations in vulnerable communities in Bolivia” IISEC. Disponible en: http://www.iisec.ucb.edu.bo/proyecto/seguridad-y-soberania-alimentaria 23/7/19.

Revalorizar lo que debemos saber para proteger nuestra salud alimentaria” 1 Relaciones entre los elementos, actores y conocimientos de los sistemas socio-ecológicos de Tiraque, que permiten la co-construcción de políticas para la protección de fuentes de agua y la soberanía alimentaria.

Published

2019-12-06

How to Cite

Rojas Cáceres, E. I. . (2019). “Revalue what we should know to protect our food health” Relations between the elements, actors and knowledge of the socio- ecological systems of Tiraque, which allow the co-construction of policies for the protection of water sources and food sovereignty. Revista Punto Cero, 24(39), 9–25. https://doi.org/10.35319/puntocero.20193920